איזו טעות עלולה לפגוע בחסכונות שלכם בתקופת מלחמה – ואיך למנוע אותה?
כל מה שחשוב לדעת על הטעות שמפילה בפח חוסכים רבים בתקופת משבריות, ויכולה לגרום להפסדים של מאות אלפי שקלים לאורך שנים.
תאריך פרסום:29/8/24
חוסכים לפנסיה דרך תלוש המשכורת או באופן עצמאי? יש לכם קרן השתלמות, קרן נאמנות או חסכונות אחרים? רוב החסכונות שלנו מושקעים בצורה כזו או אחרת בשוק ההון. להשקעת הכספים בבורסה בצורה ישירה או עקיפה יש יתרונות רבים, ובראשם היכולת ליהנות מפוטנציאל תשואה גבוה יותר לאורך זמן ביחס לאפיקי השקעה אחרים. וכאשר מדובר בהיקפי חיסכון גדולים, כולל החיסכון לפנסיה, התשואות הגבוהות יותר בשוק ההון יכולות להגדיל את החיסכון הצבור במאות אלפי שקלים לאורך השנים.
אך מה עושים בתקופות שבהן שוק ההון תנודתי, כמו תקופת המלחמה הנוכחית? גייסנו את נתוני העבר כדי להבין איך השוק מתנהג בתקופות משבריות, ומה צפוי לחוסכים המושכים את כספם במהלך תקופות אלו.
משיכת חסכונות בתקופות משבריות:
מה ההיסטוריה אומרת?
אחד מכללי האצבע הידועים בעולם ההשקעות, הוא ששוק ההון נוטה לעלות לאורך זמן. כך למשל מדד ת"א 125, המשקף את הביצועים של 125 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בבורסה הישראלית, הכפיל את שוויו פי 3.22 והניב תשואה שנתית ממוצעת בגובה 11.1% ב- 20 השנים האחרונות (מה- 1 ליולי 2004 ועד ה- 1 ליולי 2024).המשמעות: אדם שהשקיע 100,000 ₪ במדד ת"א 125 ב- 1 ביולי 2004, ראה איך שווי התיק שלו מזנק ל- 322,000 ₪ לאחר 20 שנה בדיוק. אך מה קורה כאשר במהלך אותה התקופה מתרחשים משברים שגורמים לחוסכים רבים למשוך את ההשקעות, ולחזור להשקיע רק לאחר סיום המשבר?
בדיקה שביצע בעבר גדי טולידאנו מבית ההשקעות פסגות, חשף נתונים מעניינים: בין השנים 1996 ל- 2006 שוק המניות הישראלי עלה ב- 300%. למרות זאת, המשקיעים בקרנות מנייתיות הפסידו באותה התקופה 58% בממוצע על השקעתם. איך זה ייתכן? אותם משקיעים קנו ומכרו בלי הפסקה את הקרנות והמניות שברשותם. כך שלמעשה הם נפלו לאחת המלכודות הכי גדולות של עולם ההשקעות: כשהשוק עלה הם קנו מניות וקרנות ביוקר, וכשהוא ירד הם מכרו בזול. בכך הם הפסידו פעמיים: הם גם קיבעו את ההפסדים בעקבות מכירת הנכסים הפיננסים בשיא הירידות, וגם הפסידו את העליות החדות שהגיעו בתקופה שלאחר מכן. אם אותם אנשים היו מחזיקים את ההשקעות לאורך אותה תקופה בלי לבצע שינויים, הם היו יכולים לשלש את השקעתם.
הדינאמיקה הפסיכולוגית של עולם ההשקעות חוזרת על עצמה לאורך ההיסטוריה, גם כאשר מדובר בהיסטוריה הקרובה: כך למשל עם פרוץ מגפת הקורונה השווקים ירדו בחדות תוך זמן קצר, אך בחלוף מספר חודשים השווקים נסקו והתעלו על הירידות. חוסכים שמימשו בין לבין את ההשקעות בעקבות החששות, הפסידו בגדול.
אז הבנו איך החלטות פזיזות בתקופת משבריות יכולת לפגוע בצורה משמעותית בחסכונות שלנו. השאלה היא איך יודעים מתי כדאי לנשום עמוק ולהשאיר את ההשקעות ללא שינוי, ומתי כדאי לשקול לבצע פעולות דוגמת מעבר למסלול השקעה סולידי יותר? ריכזנו עבורכם 3 כללי אצבע שיכולים לסייע.
3 שאלות מפתח לקבלת החלטות השקעה בתקופות משבריות
שאלה #1: מהו טווח ההשקעה?
האם צריך לממש את הכספים בטווח הזמן הקרוב, למשל לצורך מימון הוצאה כלשהי כמו לימודים? או שהכספים מיועדים לשימוש רק בעוד כמה שנים מהיום? עפ"י אחד מכללי האצבע הידועים בעולם ההשקעות ככל שההשקעה היא לטווח ארוך יותר, כך הנטייה תהיה להשקיע במסלולים מנייתיים שבהם פוטנציאל התשואה גבוה יותר. זאת מתוך הנחה שגם אם השווקים ירדו יהיה מספיק זמן לתקן. לעומת זאת, ככל שטווח ההשקעה קצר יותר כך כדאי לשקול השקעה במסלולים סולידיים, שבהם התנודתיות ורמת הסיכון אמורות להיות נמוכות יותר.
שאלה #2: האם מסלולי ההשקעה תואמים לצרכים שלכם?
מכשירים פיננסים רבים כמו החיסכון הפנסיוני, קרן השתלמות, קרנות נאמנות ועוד מושקעים במגוון מסלולי השקעה לבחירה, עם רמות משתנות של סיכון ופוטנציאל תשואה. התקופה הנוכחית היא הזדמנות לעבור על התיק שלכם, ולוודא שהמסלולים השונים תואמים את המטרות ואת הסבילות שלכם לסיכון. מרגישים שאתם הולכים לאיבוד? בדיוק בשביל זה אני כאן: מוזמנים לקבוע פגישה, במהלכה נעבור ביחד עם התיק שלכם ונוודא שמסלולי ההשקעה תואמים לצרכים הייחודיים שלכם.
שאלה #3: האם אתם מעריכים שהשוק צפוי לעלות?
כפי שראינו, לאורך זמן שווקי ההון נוטים לעלות. האינדיקציות מהעבר לא בהכרח מעידות על מה שיהיה בעתיד, ועדיין: במידה שאתם מאמינים שלטווח בינוני וארוך השווקים יחזרו לעלות, כדאי לקחת את ההנחה הזו בחשבון בבואכם לקבל החלטות השקעה.