איך משקיעים בצורה נכונה בתקופת מלחמה?
תקופת המלחמה טומנת בחובה טלטלות רגשיות, שעשוית לגרום לנו לבצע טעויות יקרות. איך מגנים על הכסף שלנו ומשקיעים אותו בחוכמה – עכשיו וגם אחרי המלחמה?
תאריך פרסום:20/5/24
כולנו מצויים בעיצומה של תקופה מאתגרת במיוחד, שמשפיעה על כל רבדי החיים. אך לצד מלחמת "חרבות ברזל", בשנים האחרונות אנחנו חווים סבבים ביטחוניים, טלטלות פוליטיות וגם משבר בריאותי בדמות מגפת הקורונה (שנראית היום כמו היסטוריה רחוקה). משברים כאלה ואחרים הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. לכן, השאלה היא לא האם יגיע המשבר הבא אלא מתי – ואיך נוכל לשמור על הכסף שלנו במשבר הנוכחי ובאלה שעוד יגיעו?
המספרים מלמדים: מה קורה לשווקים בעקבות משברים?
אירועי העבר מלמדים שבעיצומן של תקופת משבר, השווקים חווים טלטלות. מה קורה לאחר המשבר? השווקים חווים תיקון, ונוטים לעלות בצורה חדה שמתעלה על הירידות. כך למשל כשבוחנים את מדד ת"א 35, העוקב אחרי 35 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר שנסחרות בבורסה בת"א, אפשר לראות שהמדד עלה בחדות לאורך זמן.
בגרף הבא אפשר לראות איך המדד עלה בחדות לאחר משברים ביטחוניים ובריאותיים, כמו מבצע "עופרת יצוקה" ומגפת הקורונה:
וזה לא קצה הקרחון: כשבוחנים את ביצועי המדד לאורך שנים – מה 1.10.2000 ועד 22.10.2023 – מגלים שהוא הניב תשואה מצטברת בגובה 237.6%. מדובר בתשואה שנתית ממוצעת בגובה 10.3% למשך 23 שנה – תשואה שגבוהה פי 3 לערך מהריבית שמעניק כיום הפיקדון הבנקאי.
מה אפשר להסיק מהנתונים? ההיסטוריה מלמדת ששמירה על קור רוח בעיצומו של משבר והשקעה לטווח ארוך, יכולים להניב תשואה נאה לאורך זמן. לעומת זאת, אנשים שמושכים את הכסף בעיצומו של המשבר מפסידים פעמיים: פעם אחת הם מוכרים את ההשקעות ובכך למעשה מקבעים את ההפסד. פעם שנייה הם מפסידים את העליות שמגיעות לאחר מכן. דוגמה טובה לכך היא התנהגות השווקים בתקופת הקורונה: אנשים שמכרו את אחזקותיהם בחודשיים הראשונים של הקורונה גם ספגו הפסדים של עשרות אחוזים, וגם החמיצו את העליות החדות שהגיעו לאחר מכן.
אחרי שהבנו איך מתנהלים השווקים בתקופות משבר, בואו נבין מהן האפשרויות שעומדות לרשותכם כעת ובמשברים עתידיים.
ברירת המחדל של ישראלים רבים – והסיכונים הנלווים
בתקופות של משבר ושל חוסר וודאות, רבים מאיתנו משאירים את הכסף באפיק שנחשב כברירת המחדל: בחשבון העו"ש או בפיקדון הבנקאי. למרות שהאפשריות האלה נחשבת לבטוחות, הן טומנות בחובן סיכונים במיוחד בתקופה הנוכחית: השארת הכסף בעו"ש בשנים שבהן האינפלציה (שיעור עליית המחירים במשק) נמצאת בעלייה, גורמת לכסף לאבד מערכו בכל יום שעובר.
ומה לגבי השארת הכסף בפיקדון? באפיק הזה הכסף לפחות מקבל ריבית, אך גם האפשרות הזו לא נטולת חסרונות: בשל הצפי להורדת הריבית במשק ע"י בנק ישראל במהלך שנת 2024, הבנקים כבר הורידו את הריבית של הפיקדונות (שהיא ממילא לא גבוהה). וכאילו שזה לא מספיק, כדי לקבל את הריבית הגבוהה יותר שמציע הבנק, לרוב צריך לסגור את הכסף לתקופה של שנה או יותר. ואם נקלעים בעקבות המלחמה למשבר פיננסי וצריך את הכסף באופן מידי? במקרה כזה תיאלצו לשלם קנס כדי למשוך אותו. איך אפשר להשקיע את הכסף בחוכמה, למשוך אותו מתי שרוצים – והכול במינימום ידע ומאמץ?
כוחם של אפיקי השקעה מנוהלים
בשנים האחרונות ישראלים רבים מבינים שלא צריך להיות מומחים לשוק ההון כדי ליהנות מיתרונותיו. בדיוק לשם כך נועדו מוצרי השקעה מנוהלים כמו קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון: מוצרים אלה כוללים מגוון מסלולי השקעה לבחירה, המנוהלים ע"י מנהלי השקעות מנוסים בהתאם למדיניות של כל מסלול. מסלולי ההשקעה השונים מאפשרים לכם לבחור את מה שהכי מתאים עבורכם מבחינת סוג ההשקעה ורמת הסיכון. כך למשל אפשר להשקיע במסלולי אג"ח סולידיים, במסלולי מניות ישראלים וגם במסלולים המשקיעים במדדים מובילים בחו"ל, דוגמת S&P 500. כדי לפזר השקעות וסיכונים, אפשר להשקיע בו-זמנית במספר מסלולים.
לצד העובדה שמדובר בהשקעה המנוהלת, לפוליסת חיסכון וקופת גמל להשקעה יש מספר יתרונות ייעודיים:
קופת גמל להשקעה – מכשיר השקעה שצבר פופולריות רבה מאז השקתו ע"י משרד האוצר בשנת 2016. קופת גמל להשקעה מאפשרת לכם ליהנות מכל העולמות: מצד אחד אפשר לחסוך לכל מטרה ולמשוך את הכסף מתי שרוצים – מצד שני אפשר לקבל פטור ממס רווח הון בגובה 25% במידה שמשאירים את הכספים בקופה ומושכים אותם כקצבה לאחר גיל 60. בשל הטבות המס המשמעותיות, המדינה קבעה תקרת הפקדה שנתית לקופת גמל להשקעה, שעומדת על 79,006 ₪ נכון לשנת 2024.
פוליסת חיסכון – מאפשרת השקעה בכל סכום שרוצים, בלי סכומי מינימום ומקסימום. בנוסף, אפשר למשוך את הכספים מתי שרוצים – ללא הגבלות וללא קנס משיכה.
למידע נוסף על היתרונות של פוליסת חיסכון >> לחצו כאן
טיפים להשקעה נכונה בתקופת מלחמה
השקעה לטווח ארוך – כמו שהבנו, יש יתרון להשקעה לאורך זמן. המספרים מלמדים שהשקעה לטווח ארוך מאפשרת להגדיל את פוטנציאל התשואה.
פיזור השקעות – אחד העקרונות הבסיסיים בעולם ההשקעות, הוא לא לשים את כל הביצים בסל אחד ולפזר השקעות בין סקטורים, שווקים ומכשירי השקעה. מסיבה זו גדלה בשנים האחרונות הפופולריות של מסלולי חו"ל, ככלי להקטנת החשיפה לתנודתיות שחווים השווקים הישראלים. מכשירי השקעה מנוהלים כמו פוליסת חיסכון וקופת גמל להשקעה כוללים בין היתר גם מסלולי חו"ל שבהם מסלול המשקיע במדד S&P 500, העוקב אחרי 500 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בשוק ההון האמריקאי.
השקעה במסלולים סולידיים – מטבע הדברים, בעתות משבר אנחנו נוטים לחפש אפיקי השקעה סולידיים יותר. בתקופות משבריות אפשר להגדיל את משקלם של האפיקים הסולידיים בתיק: כך למשל מוצרי השקעה מנוהלים כוללים מסלולים סולידיים כמו מסלול אג"ח.
כמובן שחשוב לבחור את מסלולי ההשקעה ואת התמהיל שלהם בהתאם לרמת הסיכון הרצויה והצרכים הייחודיים שלכם. צריכים סיוע בהשקעה נכונה בתקופת מלחמה? מוזמנים ליצור קשר, ואשמח לסייע לכם להשקיע בחוכמה עכשיו – והרבה אחרי שהמלחמה תסתיים.
שנדע בשורות טובות ושנה טובה יותר, ברמה האישית, הכלכלית והלאומית.